Naujienos

Dėl vieno gyvybės draudimo punkto - precedentas teisme

Verslininkas laimėjo bylą prieš gyvybės draudimo kompaniją „Ergo Life Insurance SE“, kuri, vadovaudamasi vienu draudimo sutarties punktu, atsisakė išmokėti kompensaciją dėl įvykusio nelaimingo atsitikimo ir sveikatos sužalojimo.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas, kurį teismo praktikoje galima vertinti kaip  precedentą, įsigaliojo šių metų birželio 6 dieną. Draudimo bendrovė sprendimo neskundė.

Advokatų profesinės bendrijos „Kručkauskas, Blaškevičius, Gruodis ir partneriai ConsulTax“ partneris Gediminas Blaškevičius pažymi, kad tarp jo atstovaujamojo ir draudimo kompanijos sudaryta gyvybės draudimo sutartis buvo tipinė, taigi šis ginčas, pasiekęs teismą ir pasibaigęs ieškovo pergale, gali būti aktualus kiekvienam, sudariusiam tokią sutartį.

„Draudimo agentai naudoja raktinius žodžius – apdrausime nuo visų rizikų, gyvybės draudimas – tai vienas efektyviausių būdų išvengti galimų finansinių problemų nelaimės atveju. Deja, klientai per daug pasikliauja šiais žodžiais kaip garantija ir tik nelaimės atveju sužino, kad esama tam tikrų išimčių, kad punktai gali būti suprantami visai kitaip, ir kad draudimo išmokos jie negaus“, – sako advokatas G. Blaškevičius.

Teismas minėtos kompanijos gyvybės draudimo sutarties vieną iš punktų pripažino nesąžiningu draudžiamojo asmens atžvilgiu; keletas kitų neaiškiai ar dviprasmiškai suformuluotų punktų teisme išaiškinti kliento naudai. Be to, konstatuota, kad draudimo įmonė neįdėjo pastangų, kad draudimo sąlygos ir punktų reikšmė, pasirašant šią sutartį, klientui būtų tinkamai paaiškintos.

Nelaimingą įvykį, kurio metu verslininkui buvo sužalota sveikata, teismas pripažino draudiminiu ir įpareigojo gyvybės draudimo kompaniją „Ergo Life Insurance SE“ apskaičiuoti ir išmokėti žalą. Be to, teismas įpareigojo draudimo bendrovę padengti išlaidas (2 390 eurų), kurias ieškovas patyrė devynis mėnesius trukusio bylinėjimosi metu.

Pasak advokato, iš pradžių ginčą su draudimo kompanija bandyta spręsti taikiai ir tik nepavykus to padaryti, kreiptasi į teismą.

 

Paskelbta: 2017-06-08