Naujienos

„ConsulTax“ komanda sėkmingai apgynė klientą baudžiamojoje byloje dėl neteisėto praturtėjimo

Kauno miesto apylinkės teismas 2023 m. rugsėjo 22 d. priėmė išteisinamąjį nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje du „ConsulTax“ klientai buvo kaltinami neteisėtu praturtėjimu (Baudžiamojo kodekso 189-1 straipsnis).
Prokuroras sutuoktiniams pareiškė kaltinimą dėl to, kad jie 2011-2013 m. laikotarpiu disponavo beveik 250 000 Eur suma neva žinodami, jog lėšos negali būti gautos teisėtu būdu. Kaltinimai buvo formuojami ne tik įmonei vadovavusiai direktorei, kuri investavo neva neteisėtai gautas pajamas į savo įmonę, bet ir jos sutuoktiniui remiantis tuo, kad Civilinio kodekso 3.88 straipsnio 1 dalis numato bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę. Nors gynyba dar ikiteisminio tyrimo metu akcentavo, kad sutuoktiniai turi galiojančią vedybų sutartį ir jų turto teisinis režimas yra atskiras, valstybinis kaltintojas pasirinko į teisiamuosius posėdžius siųsti abu sutuoktinius.
Ši byla tapo išskirtine dar ir tuo, kad iš tiesų ji prasidėjo kaip mokestinis ginčas. Teritorinis mokesčių administratoriaus skyrius atliko įmonės ir jos akcininkų (įskaitant ir vieną iš kaltinamųjų baudžiamoje byloje) mokestinį tyrimą. Patikrinus fizinius asmenis mokesčių administratoriui pasirodė, jog jie investavo į įmonę daugiau nei galėjo turėti pajamų. Visgi mokestinis tyrimas toliau nebuvo tęsiamas dėl to, kad pasibaigė mokesčių apskaičiavimo senaties terminai. Tačiau, nesant galimybės pritaikyti mokestinę atsakomybę, mokesčių administratorius nusprendė inicijuoti baudžiamąją atsakomybę ir pateikė pareiškimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Taigi šioje byloje baudžiamosios atsakomybės kaip kraštutinės priemonės bei draudimo persekioti už tą pačią veiklą antrą kartą principai buvo gerokai primiršti. 
Gynyba nuo pat pirmos ikiteisminio tyrimo stadijos nuosekliai kartojo argumentus, jog vienas iš klientų apskritai neturi būti traukiamas atsakomybėn, nes jo tariamai neteisėti veiksmai grindžiami tik sutuoktinio statusu, o bendrą jungtinę nuosavybę pagal įstatymą paneigia galiojanti vedybų sutartis. Kaltinimai dėl pajamų, kurios tariamai negalėjo būti gautos teisėtu būdu irgi nebuvo tvirti: kaltinimai suformuoti remiantis tik mokestinio tyrimo išvada, ikiteisminio tyrimo metu nebuvo pasitelktas specialistas ar ekspertas, o išvados dėl pajamų buvo daromos remiantis buhalterinės apskaitos registrais į bylą nesurinkus ir neįvertinus pirminių apskaitos dokumentų. Visgi klientų gynėjui pirmosios instancijos teisme sėkmingai pavyko ne tik identifikuoti ikiteisminio tyrimo trūkumus, bet ir apginti klientų poziciją, jog nebuvo jokių tariamai neteisėtu būdu gautų pajamų ir įrodyti jų nekaltumą teismui.
Visas baudžiamasis procesas truko beveik penkerius metus. Akivaizdu, kad šis laikotarpis ne tik sąlygojo nemažai streso klientams dėl jų atžvilgiu vykdomo baudžiamojo persekiojimo, bet ir kainavo nemažus pinigus visiems mokesčių mokėtojams, kadangi teisminiai procesai valstybei kainuoja nemažai laiko ir kaštų. Visgi „ConsulTax“ komanda džiaugiasi, kad visišką išteisinimą pavyko pasiekti dar pirmosios instancijos teisme, procesas buvo užbaigtas klientų naudai, o nepagrįstas baudžiamasis persekiojimas buvo nutrauktas neišnaudojus visų įmanomų teisminių instancijų.