Naujienos

„ConsulTax“ sėkmingai apgynė klientą byloje dėl tariamo mokesčių vengimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo

Įsiteisėjo Kauno miesto apylinkės teismo nuosprendis, kuriuo klientas buvo išteisintas dėl tariamo mokesčių vengimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. Nuoseklus ir profesionalus „ConsulTax“ komandos darbas ginant klientą nuo pat įtarimų ikiteisminiame tyrime pareiškimo dienos iki baigiamųjų kalbų teisme pasiteisino ir padėjo pasiekti teisingumą išteisinant klientą dėl nepagrįstai jam pareikštų kaltinimų.
 
Klientui kaltinimai buvo pareikšti dėl neva neoficialiai mokamo darbo užmokesčio kai kuriems jo bendrovės darbuotojams bei atitinkamai apgaulingai tvarkomos buhalterinės apskaitos neįtraukiant neoficialiai mokamo užmokesčio į bendrovės apskaitą. Nepaisant to, kaip skambiai buvo formuojamas kaltinimas klientui valstybės apgaudinėjimu, byloje paaiškėjo, kad nėra jokių objektyvių įrodymų jiems pagrįsti. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas ir tęstas remiantis kelių buvusių bendrovės darbuotojų parodymais apie galimai neoficialiai jiems išmokamą darbo užmokestį, tačiau teisme paaiškėjo, jog liudytojai ne gaudavo neoficialų atlyginimą, o paprasčiau nesidomėjo bendrovėje galiojančia darbo užmokesčio mokėjimo tvarka ir nežinojo, jog prie darbo užmokesčio papildomai gauna priedus už darbo funkcijų atlikimą lauke. Teisme, žinoma, buvo konstatuota, kad tiek atlyginimai, tiek priedai buvo mokami laikantis visų teisės aktų reikalavimų ir visi mokesčiai į valstybės biudžetą yra sąžiningai mokami.
 
Nors toks darbuotojų nežinojimas apie jų darbovietėje taikomą atlyginimo mokėjimo sistemą atrodo kaip paprasčiausias nesusipratimas, kurį būtų buvę galima išspręsti tiesiog pasikalbėjus su darbdaviu, tačiau šįkart buvo neišvengta ilgo ikiteisminio tyrimo institucijų ir teismo proceso, kuris baigėsi neginčijamu kliento išteisinimu. Ši byla yra vienas iš pavyzdžių, kuomet itin stropiai dirbantys teisėsaugos pareigūnai kartais persistengia ieškodami išvengtų mokesčių ten, kur jų akivaizdžiai nėra. Visgi šiuo atveju pareigūnų užsispyrimas ne tik nepadėjo rasti jokių nuslėptų mokesčių, bet ir visas teisminis procesas ir institucijų darbas valstybei kainavo nemenkas išlaidas.
 
Teisingumas baudžiamosiose bylose pasiekiamas ne tik suradus ir nuteisus nusikalstamas veikas padariusius asmenis, tačiau taip pat ir apgynus asmenis nuo nepagrįsto valstybės kaltinimo. Toks ir yra baudžiamojo proceso tikslas, įtvirtintas pačiame pirmajame Baudžiamojo proceso kodekso straipsnyje – ginant žmogaus ir piliečio teises bei laisves, visuomenės ir valstybės interesus greitai, išsamiai atskleisti nusikalstamas veikas ir tinkamai pritaikyti įstatymą, kad nusikalstamą veiką padaręs asmuo būtų teisingai nubaustas ir niekas nekaltas nebūtų nuteistas. „ConsulTax“ komanda džiaugiasi sėkmingai prisidėjusi prie šio baudžiamojo proceso tikslo pasiekimo ir teisingumo įgyvendinimo.